Behring vs RMGC

by

Primul premiu Nobel pentru medicina l-a castigat Emil Adolf von Behring. Probabil nu ati auzit de el, asa cum probabil nu ati auzit de compania farmaceutica CSL Behring. Probabil ati auzit in schimb de RMGC si de imensul scandal iscat in preajma ziaristilor “deportati” de compania miniera in Noua Zeelanda.

Si totusi? Care este legatura dintre cele doua? La prima aparenta, niciuna. Nu au nicio legatura nici in actionariat, nici in afaceri, nici in cunostinte macar. Nici nu conduc lumea impreuna si nici nu fac descoperiri sacre care sa aduca o cheie pentru esenta alchimiei.

Cum procedeaza CSL Behring? Un medic cunoscut din Bucuresti este sunat si este ofertat de companie. In ce sens? Daca promoveaza produsele Behring la toti pacientii sai, respectivul medic este “deportat” de catre firma farmaceutica la toate congresele internationale din domeniile farmaciei: fie ca ele sunt la New York, Hong Kong sau Moscova. In schimb, compania primeste o recomandare a medicamentelor sale de catre medicul respectiv in randul tuturor pacientilor sai. O “spaga” pe fata. Dar totusi, medicii respectivi nu sunt blamati si nici acuzati ca nu sunt deontologi. Si nu pentru ca nu ar respecta Juramantul lui Hipocrate, ci pentru ca nu oricine isi permite sa comenteze chiar orice.

Ii mai considerati “vinovati” si “vanduti” pe jurnalistii care au mers in Noua Zeelanda pe banii RMGC, de data asta fara sa fie obligati sa scrie nimic? Si va dau drept exemplu un ziarist care a mers intr-o excursie pe banii companiei fara sa fi scris un rand dupa aceasta excursie despre companie : Turturica, redactor sef la Romania Libera. Va mai dau exemplul unui ziarist care nu aveti cum sa credeti ca poate fi cumparat cu o “vacanta” in Noua Zeelanda: Rares Bogdan. Oare daca acesti oameni ajung acolo, care nu au probleme nici deontologice, nici financiare,  sunt chiar asa de “murdari” ca si medicii plimbati prin toata lumea ca sa faca propaganda pentru medicamente?

“CSL Behring manufactures and markets a range of plasma-derived and recombinant products and related services. The company’s therapies are used in the treatment of immune deficiency disorders, hemophilia, von Willebrand disease, other bleeding disorders and inherited emphysema. Other products are used for the prevention of hemolytic disease in newborns, in cardiac surgery, organ transplantation and in the treatment of burns. The company also operates one of the world’s largest plasma collection networks, ZLB Plasma”, este descrierea companiei de pe Wikipedia.

Tags: ,

Leave a comment