Lectie de muzica

by

Un post dedicat persoanelor care stiu de aparitiile avangardismului in muzica, o opinie personala asupra unui album de muzica dintr-un gen care a facut putina “revolutie” in gandire.

Daca asculti Frank Zappa in diferite epoci ale muzicii sale poti observa

1.sunete care nu isi au locul in melodie intr-un mod atat e placut incat te face sa se miste ceva in tine,

2. ritmurile de rhythm and blues sau atitudini neo-clasice

3. ciudatenii ale experimentului muzical si satirizarea prin intermediul sunetului a rivalitatilor dintre genurile muzicale

Am reascultat astazi Uncle Meat(1969) de la Frank Zappa un album la fel de bun ca vinurile din acelasi an.

Muzicianul  aduce in prim plan o serie de ironii pe care ati putea sa le descoperiti doar ascultandu-i muzica, intelegerea lor fiind pur optionala. Desi Uncle Meat poate parea ca un album care trebuie interpretat ca muzica de camera, el a fost creat initial ca si soundtrack pentru filmul cu acelasi nume. Filmul nu a aparut in cauza lipsei de fonduri, iar secvente din draft-ul pe care artistul l-a creat pe atunci cu formatia sa Mothers of Inovation au aparut in 1995 odata cu remasterul albumului Uncle Meat.  Crearea albumului ca unul de tip soundtrack ar putea explica piesele care dau senzatia mai mult de muzica de fond cum ar fi “Ian Underwood whips it out”, “Prelude to King Kong” si “Main Title Theam”.De altfel, combinatia unor sunete clasice cu variatiuni ale undelor sonore te fac sa te simti ca intr-un film SF, dar asta este un efect al muzicii care eu vrea sa imi ofere o calatorie in afara galaxiei. Unii nu apreciaza acest album pentru ca iti poate creea experienta unei muzici facute pe loc, insa aceasta originalitate ii confera unicitatea muzicii “zappaciene”. Stilul abordat ar putea fi un mix de Rhythm&Blues, Jazz-rock fusion and why not experimental rock, artistul combinand momentele linistite a soft rockului cu aciditatea din jazz.  Piesa pe care o “favorizez” de pe acest album ar putea fi elogia King Kong, care leaga artistul mai mult de originile psihedelice si progressive ale muzicii sale.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: