Dreptul la semnatura in presa

by

Jurnalistii din Cluj nu isi semneaza tot timpul articolele si sunt unele situatii cand prefera sa semneze ba cu pseudonim, ba cu doua initiale aleatorii, ba cu celebrul jurnalist “Andrei Vlad”. Lupta dintre Citynews si Ziua de Cluj devine din ce in ce mai “pasnica” si cele doua cotidiene online asa-zis “rivale” si par din ce in ce mai prietenoase reciproc. Nu neg aici ca jurnalistii nu ar trebui sa sara in apararea semenilor lor.

O sa enumar in continuare cazurile care imi vin in minte ale lipsei unei semnaturi.

Unele articole din presa sunt de pe agentii de stiri, insa corect ar fi ca un redactor sa le modifice. In cazul de fata, desi amprenta asupra materialului este mica, tipul acesta de text ar trebui semnat. Probabil nu ati auzit, dar este un ziarist celebru in Cluj care se semneaza N.S.S. , dar pe numele lui real Nu Se Semneaza 😀
Alte articole ar putea afecta negativ unele companii sau unele situatii existente in societate. Aceste articole, desi iti pot aduce drepturi la replica sau chiar mai rau te pot pune in situatii in care sa fi dat in judecata, ar trebui semnate. Nu trebuie sa ascunzi un lucru pe care il scrii, asta in contextul in care este adevarat si bine documentat. Exista cazuri  in care ziaristi din Cluj au scris lucruri reale despre CFR, dar care nu le creau o imagine tocmai buna feroviarilor, iar autorii au fost interzisi la conferintele de presa ale formatiei. Corect?
Un advertorial nu creeaza tot timpul mandrie celui care l-a scris, dar se poate sa fie scris intr-un stil propriu si chiar acea nuanta in care articolul este prezentat poate creea o anumita fascinatie.

Daca un articol nu este un material care sa prezinte un interes stralucit, nu este de deschidere, asta nu inseamna ca trebuie sa il neglijam si sa nu profitam de dreptul nostru la semnatura. Jurnalistii fac articolele de presa, oamenii ii citesc si sunt informati. Odata cu dreptul jurnalistilor la semnatura nu ar trebui sa vina si o raspundere in fata cititiorilor, de a le oferi acele litere care formeaza numele autorului?

Dar oare cititorul articolelor nu ar trebui sa aiba respectul celui care scrie acel material? Contactul ziaristului cu cititorul sau ar trebui sa ramana unul constant, pentru ca uneori chiar acea semnatura poate sa il faca pe cel care citeste sa inteleaga altfel materialul.

In urma speculatiilor ca in urma prieteniei celor doi patroni ai Ziua de Cluj si Citynews, nu numai jurnalistii migreaza “cu prietenie” dintr-o parte in alta, dar si politicile editoariale. Asfel, ca editorialistii Ziua au inceput sa scrie pe City si viceversa nu este un lucru nou, dar faptul ca Citynews nu semneaza materialele “in stilul Ziua” devine un lucru care se simte de la 6 cai distanta 🙂 . Desigur ca jurnalistii de la Citynews le-au luat apararea “numerosilor” ziaristi de la Ziua de Cluj care au incercat sa participe la un cocktail organizat de catre Money Channel. Desigur ca articolul nu este semnat, dar probabil nu va mira. Daca urmariti atenti, ati putea realiza si singuri cine a scris articolul, numai ca identitatea ascunsa e mai draguta:) Puteti citi aici . As dori sa preiau si un comentariu al articolului scris pe Citynews : “Nu au ziaristii bani sa-si ia de baut si de mancare ? Daca nu e pomana, da cu ei la ziar? Sa fim seriosi”.  Cam perspicace cititorul, desi probabil cunoaste situatia mai bine decat unii sau altii 😀

Cum Ziua de Cluj sunt “prieteni buni” cu Universitatea Tehnica, unul dintre sponsorii principali si una dintre institutiile care s-ar putea numi organizatori ai JobShopului, au preferat sa nu semneze articolul acesta.

Fac un apel la jurnalistii clujeni ca acestia sa procedeze corect si moral si sa isi semneze articolele publicate. Atat timp cat beneficiaza de acest drept, sa profite de el! Semnati-va! Oferiti-va articolelor o identitate si oferiti-va numele nu drept un “cadou” cititorilor ci ca o datorie in fata lor!

P.S. : Acest post nu are nici o legatura cu ziarul la care lucrez eu la fel ca toate posturile pe care le scriu.

Advertisements

Tags: , , , ,

7 Responses to “Dreptul la semnatura in presa”

 1. Fara moguli in presa clujeana « Hriho’s Blog Says:

  […] Hriho’s Blog (dacă vă e prea greu să pronunţaţi Hri-hor-ciuc) « Dreptul la semnatura in presa […]

 2. cru Says:

  felicitari pentru post si convingeri 🙂 mai venim

 3. cooperativa patronatului de presa. cluj « CRU Says:

  […] ca e vorba de editoriale preluate dintr-o parte in alta sau atitudini (despre care a scris si hriho aici) sau pur si simplu de tratarea asemanatoare a unor subiecte, patronatul de presa clujean, atat cat […]

 4. hriho Says:

  @cru: multa lume mi-a citit acest post si ori le-a placut, ori l-au criticat 🙂 multumesc:)

 5. ioanababos Says:

  desi ar trebui sa fie o obligatie dupa parerea mea, pentru unii jurnalisti semnarea articolelor a devenit o optiune. consider ca orice text trebuie semnat. iar atunci cand este vorba de texte jurnalistice, acestea trebuie semnate in primul rand din respect fata de cititori…pentru ca de fapt, noi pentru ei scriem.

 6. scoobytza Says:

  Salut! Este prima data cand am citit blogul tau. Articolul din Ziua de Cluj care a aparut nesemnat imi apartine. Nu vad de ce faci atat de mare tam-tam pe faza asta din moment ce el a aparut semnat in editia printata a ziarului. De editia online se ocupa un om care, cel mai probabil, nu a fost atent atunci cand a postat textul pe site. Sa ai o seara buna,
  Cristina Pirvu

 7. hriho Says:

  @ scoobytza: stim noi cristina ca la ziua nu e numai articolul tau care nu e semnat din anumite motive. ca si existenta unor pseudonime pe care toata lumea le stie 🙂 te mai asteptam 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: