Interviu. Victor Ciutacu: “La aceasta ora, aproape toata presa e pe pierderi”

by

v_233138Victor Ciutacu, redactorul sef al Jurnalului National (JN) si realizatorul emisiunii Vorbe Grele de pe Antena 2, a vorbit despre evolutia presei in perioada crizei intr-un interviu exclusiv pentru Hriho’s Blog. Victor Ciutacu spune despre el “Stiu ca-s arogant si genial, dar imi place sa mi-o spună si altii. Oare o sa ma iertati vreodata ca-s cel mai bun? “

* Ce sanse de dezvoltare reala mai are presa scrisa in Romania, in competitia cu mediul online? Pentru cat timp?

 Victor Ciutacu: In ultima perioada, sansa mielului de Paste. Cred ca inca mai e loc pentru supravietuire, dar in formate redactionale din ce in ce mai restranse.

* Care ar putea fi “colacul de salvare” pentru mass-media din Romania, pentru a putea vorbi de dezvoltare cinstita?

V.C.: Momentan, la trusturile care-si permit asta, transformarea ziarului in vehicul pentru vanzarea de carti. Sper sa nu fie unica si nici definitiva.

* Care sunt consecintele unei diferente de principii intre un jurnalist si politicile editoriale, recunoscute sau nu, ale institutiei in care lucreaza?

V.C.: Uitati-va la ceea ce face, zilnic, Ion Cristoiu in comentariile sale din JN. Ati auzit de vreo consecinta? Tot in ziarul asta a scris Mircea Cartarescu, in 2004, faimosul editorial anti-Nastase intitulat “Baroane”. Nu s-a petrecut nimic. Mircea a plecat singur, vreo doi ani mai tarziu, pentru mai multi bani, la Evenimentul zilei.

* Concret, credeti ca toti angajatii Jurnalului National sunt de acord, sa spunem, cu campania “Tigan, nu rom”? Cum se impaca convingerile contrare?

V.C.: Sper ca nu sunt toti de acord, ca numai Ceausescu ne pretindea unanimitati. Pentru politica editoriala a ziarului, cu tot respectul, suntem platiti noi, cei cinci care alcatuim conducerea. N-am auzit pana acum ca vreun coleg de-al meu sa se fi plans ca a fost nevoit sa scrie impotriva propriilor convingeri.

* Cat de mult din munca si efortul unui jurnalist inseamna pasiune si cat e determinat de salariul pe care il incaseaza?

V.C: Ideal ar fi sa nu calculam procente, ci sa ne facem, fiecare pe pozitia lui, meseria ca la carte. La mine, spre exemplu, pasiunea e mai mare decat interesul financiar. Daca ar fi fost invers, eram demult plecat la concurenta; mult mai prosper si mai putin vizibil.

*Credeti ca se poate avea incredere intr-o institutie de presa ale carei fonduri vin din alta parte decat profitul obtinut direct din publicitate? (de exemplu, care traieste din bani castigati de patron din alte industrii sau activitati)

V.C.: Increderea se castiga editorial, nu financiar. La aceasta ora, aproape toata presa e pe pierderi. Ar trebui sa nu mai citim ziare si sa nu ne uitam la tv?

*Cum este vazuta din capitala presa clujeana? Se resimte vreo influenta la nivel national, fie ca subiecte de presa lansate, fie ca influenta a patronilor din presa?

 V.C.: Sincer sa fiu, stiu extrem de putine lucruri – cu exceptia faptului ca sunt multe titluri care vand extrem de putin si ca Mediapro si-a strans rapid bagajele – despre presa clujeana. Pot vorbi doar in numele JN: da, am avut subiecte foarte bune de acolo, scrise, evident, de oameni din presa locala. La fel cum am avut si din alte locuri.

* Cat la suta din materialele publicate sau promovate la nivel national provin de la nivel local? Este esentiala pentru un ziar o retea puternica de corespondenti?

V.C.: N-avem o portionare pe felii a subiectelor. Avem zile in care deschidem ziarul cu subiecte furnizate de corespondentii nostri din presa locala si zile cand nu gasim un material de Doamne-ajuta.

* Care sunt, pentru dv., cei mai importanti jurnalisti formati in presa din provincie?

V.C.: Greu de spus. Sunt multi care, spre exemplu, au venit din presa locala si au devenit sefi de redactii sau chiar manageri. Insir numele care-mi vin prima oara-n minte: Cristian Grosu, Liviu Avram, Mihnea Maruta, Dragos Stanca. Nu decid eu cat sunt ei de importanti. Exista niste cititori care trebuie intrebati inaintea mea.

 

Sursa foto: Arhiva personala Victor Ciutacu

Advertisements

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: