Cum pleaca oamenii din redactiile clujene…

by

Oamenii implicati in presa clujeana cunosc prea bine ca “migrarea” e foarte des intalnita in acest domeniu. Nu, nu este vorba de migrarea populatiei indo-europene, dar nici a tatarilor sau a tracilor.

Majoritatea oamenilor care lucreaza in presa devin la un moment dat nemultumiti de conditiile in care lucreaza, sperand ca daca se duc la alta publicatie sau eventual la o televiziune vor castiga mai bine. Asa se face ca, ajuns in noul loc de munca, ai un birou stralucitor, o redactie primitoare si un salariu mai mare. Pentru un timp doar…

Dupa o scurta perioada, ti se poate intampla sa ti se propuna sa lucrezi pe bani mai putini, in conditii mai grele sau cu program prelungit. Asa apar conditiile, apar zilele de salariu in care nimeni nu zice nimic, dar iti dai seama singur ca iti intarzie banii. Ajungi sa iti para rau ca ai plecat din vechiul loc de munca, sa realizezi cat de bine era acolo si ca noii colegi, aparent draguti, sunt mult mai ai dracului decat cei din vechiul loc de munca. Incepe sa iti fie dor de vechile obiceiuri, de cat de usor iti organizai munca la fostul job si de ajutorul pe care il primeai din partea celorlalti colegi. Nu mai ai ce face – de cele mai multe ori, nu e loc de intors.

Asa ajungi sa te “fatai” prin mai multe redactii, sa incerci mai multe stiluri si sa treci prin mai multe “politici editoriale”. Intr-un loc, te invata sa scrii intr-un fel; in altul, tot ce ai invatat e complet gresit!

Ce e de facut? Uniformizarea stilurilor in presa clujeana ar banaliza mass-media, dar chiar toti trebuie sa reinventeze gramatica? Cel mai naspa e ca nu ai cum sa stii din prima cum e in fiecare redactie si unde te-ai potrivi cel mai bine.  Sfatul meu cel mai bun ar fi insa, daca gasesti un loc in care e macar un pic bine, tine acel loc cat mai aproape de tine. Nu trebuie sa crezi tot ce zboara, pentru ca barfele din presa clujeana sunt mai multe decat articolele in ziare 🙂

Stick to it!

Advertisements

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: