Libertiff, vremea substantivelor tiffcompuse

by

Cu bune si rele TIFF a inceput spectaculos.De la Cinetiff, la Aperitiff, la Actiff a venit vremea substantivelor compuse cu TIFF.  A devenit un fenomen nu de la a 8-a editie din acest an, ci de-a lungul timpului. Dupa cum zicea Sorin Apostu este un brand de Cluj. Covorul rosu, multa inghesuiala un film bun si parfumul firmelor de calitate.

Amintiri din Epoca de Aur

Pentru ca si in acest an grupeaza nu doar oameni din domeniul filmului, ci afaceristi, politicieni, jurnalisti celebri si chiar oameni simpli deghizati in “straiele” pe care le aveau mai bune. Filmul “Amintiri din Epoca de Aur” a fost  impresionant as putea spune si nu doar datorita regizorului mult prea celebru Cristian Mungiu, ci mai degraba pentru spectacoul creat si atmosfera similara filmelor lui Emil Kusturica. Sunt onorat ca am fost printre putini care s-au inghesuit sa vada in exclusivitate filmul complet. Cele 6 scurtmetraje care compun filmul contin sase povesti diferite care creaza povesti interioare, in rama, in sufletul tau. Desigur, ca si tanar care nu a trait epoca comunismului nu ma incadrez in actiune, insa acest lucru nu inseamna ca nu raman fara reactii. Stiu oameni carora si acuma le e frica de statul politienesc in care traiesc si ar putea lua o lectie de viata din acest film.

Autoritatile nu trebuie sa ne subjuge drepturile si ar trebui ca noua sa nu ne fie frica sa fim prinsi cu adevarul ci sa il expunem cat mai sincer. Pentru mine acest film este un strigat al producatorilor spre libertate, spre dorinta de a trece de epoca comunismului… desi sunt multe filme din Romania care povestesc aceiasi tema, as putea-o numi un cliseu al filmului romanesc.  Cum zicea unul dintre producatori, poate peste cativa ani vom vedea si noi la TIFF filme despre noi. Sa speram ca tinerii din generatia care vine vor reusi mai mult decat personajele din Amintiri din Epoca de Aur si atunci cand vom vrea sa taiem un porc pur si simplu sa il taiem. Let’s just do it! Lets’s be free! Hai sa fim libertiff 🙂 tiff1

De ce TIFF?

Am anumite dezamagiri in legatura cu festivalul, dar fiecare la timpul lor 🙂 Numele de festival International de Film poate spune doar o parte din munca pe care organizatorii au depus-o pentru a creea acest eveniment. TIFF pentru ca aduce clujenii inapoi in cinematografe pentru chestii care chiar merita si ca pe torrente nu a mai aparut de mult un film bun. Pentru ca avem ocazia sa ascultam parerile adevaratilor formatori de opinie din Romania si putem chiar sa urmarim vedete internationale. Dar si din alte motive mondiale 🙂

Stay Tunned for more TIFF 🙂

Eternul Background: A 8-a editie a Festivalului International de Film Transilvania, cunoscut deja prea bine sub denumirea TIFF, se desfasoara in acest an intre 29 mai si 8 iunie.

Foto: Thomas Campean

Advertisements

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: