Luati Atitudine! Cititi Presa!

by

Cine mai poate salva ziarele decat cititorii? Teoretic nimeni, insa practic apar multe compromisuri in jurnalism. Revista Time publica un editorial (What Price Journalism? What would pay? ) preluat de Mediafax  in care se vorbeste despre aceste compromisuri facute de jurnalisti pentru a putea rezista in contextul diminuarii bugetelor de publicitate si implicit a veniturilor ziarelor. “În cautarea solutiei pentru salvarea jurnalismului, “multi ziaristi pentru care «Salvati jurnalismul» echivaleaza cu «Salvati-mi slujba»” au vehiculat optiuni precum reader-ul Kindle de la Amazon, filantropii, microplatile, statul sau noul iPhone”, arata traducerea Mediafax.

Oamenii ar putea interveni

foarte usor in a salva jurnalismul si nu a salva slujba jurnalistului printr-un mai mare interes pentru informatie. Oamenii ar putea interveni prina lua atitudine la majoritatea actiunilor jurnalistice care impun astfel de actiuni. Cei care au cu adevarat nevoia de informare in sange, ar trebui sa fie cumparatorii inversunati de la chioscurile de ziare si sa citeasca presa.

Nu urla disperarea din mine, ci constientizarea unei nevoie acute in societate de informare si de iesire din ignoranta si chiar banalitate. Nu cred ca exista oameni care nu vor sa stie ce se intampla in jurul lor, ba mai mult cred ca cu totii suntem dependenti de cunoastere.

In schimb vedem ca bugetele ministerelor din Romania, aflate in criza, dispar catre anumite televiziune prin intermediul reclamei. Daca reclama nu este mascata corespunzator e o alta discute, insa jurnalistii nu ar trebui sa faca compromisuri de acest gen. Nu trebuie sa ajungem sa fim patetici. Jurnalistii ar trebui sa fie lasati sa prezinte informatia intr-un mod cat mai obiectiv si sa nu fie presati de reclamele pe care le au in ziar. Pasiunea cu care unele persoane fac jurnalismul si pasiunea cu care acei oameni scriu pentru public ar trebui sa fie ridicata la rang de arta. Pentru ca oamenii din presa lucreaza, in principiu, pentru oameni, pentru informarea maselor, pentru punerea punctului pe “i” si pentru deschiderea ochilor in cazurile interesante. Informatia a devenit un drept, asa ca profitati de ea.

In cazul in care informatia va cere sa aveti putin curaj si a merge mai departe nu va sfiiti. Daca vreti, puteti schimba lucrurile prin fortele proprii. Trebuie doar sa luati atitudine candtrebuie si sa va luptati pentru drepturile voastre. Nu va rezumati la doar a citi presa, ci actionati in consecinta!

Cititi presa! Cumparati presa! Informati-va!

Sper ca maine dimineata veti putea renunta la un corn cu lapte si sa cumparati un ziar.

Advertisements

Tags: , ,

6 Responses to “Luati Atitudine! Cititi Presa!”

 1. Alexandra Lăcătuş Says:

  Se poate renunţa uşor la mai mult de atât… în ciuda crizei 🙂

 2. hriho Says:

  @Alexandra: Esti optimista, insa oamenii nu renunta nici la acel corn cu lapte pentru a se informa..din pacate.

 3. Alexandra Lăcătuş Says:

  Mda … dezinteresul e mare pentru mulţi, inclusiv pentru cei care se scaldă în bani şi-şi permit destule. Dar pe undeva tot rămâne o speranţă spre mai bine … sau cel puţin ar trebui.

 4. hriho Says:

  @Alexandra: e bine sa fi optimista, dar cateodata trebuie sa fi realista. toata presa simte deja acest realism concretizat intr-o frica raportat la momentul in care nu stiu ce se intampla maine. intrebarea e cum sa ii facem pe cititori sa ii intoarcem catre presa si asta am incercat sa arat aici in postul asta:)

 5. oana Says:

  “Cei care au cu adevarat nevoia de informare in sange, ar trebui sa fie cumparatorii inversunati de la chioscurile de ziare si sa citeasca presa”….
  corect…. poate ne spui cat cheltui tu, de pilda, pentru a te informa 🙂

 6. hriho Says:

  @Oana: Raportat la putinul pe care il am, dau foarte mult 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: