D’ale campaniei, curva asta…

by

Imaginati-va ca am putea zbura in timp pana in 7 decembrie 2009. Ne-am putea considera mai avansati spiritual si mai norocosi? Ar fi linistea de atunci ca un mare premiu la loto in viata noastra perturbata, timp de mai bine de o luna, de sistemul politic? Din pacate, aceasta perturbare a linistii publice nu este pedepsita de vreo lege.

In cazul in care nu va uitati in jur cand mergeti linistit pe strada sau daca nu simtiti mirosul jegos la orice pas, ati putea sa nu realizati ca tara se afla in campanie electorala. Insa, din pacate, timp de o luna, toti politicieni uitati in negura timpului ne invadeaza casele si viata. Pana pe 7 decembrie, ca doar nu ne-or multumi dupa ca i-am ascultat atata timp, falnicii politicieni ai tarii ies la “zoare” ca niste ghiocei. Blanzi, infrigurati, tandri si de o frumusete parca desenata. Desigur, totul este o fatada care face din Romania o mai mare groapa de canal decat este. Adevaratii deontologi si analistii politici mai mananca o paine in plus si isi mai ingrasa un pic porcul inainte de cel mai negru Craciun de dupa ’90. Nu, nu e vorba de revolutie in acest text, desi, la cat de multe minciuni am “inghitit” in acesti ani, asta ar trebui sa o facem din nou.

Campania electorala e perioada in care mogulii nu se implica in politica si doar invata latina: prima expresie pe care au dobandit-o este echivalentul unei pozitii sexuale, more ferarum. Nu, nu inseamna mai mult foc, desi un anumit partid are aceasta culoare in campanie. Si acel partid a comandat mogulilor niste sondaje de opinie cu intrebari veninoase. La urechile mele a ajuns doar o intrebare, dar imi spune tot: “Traian Basescu este cunoscut pentru calitatile sale de alcoolic. Credeti ca un astfel de presedinte este un model pentru copiii vostri?”.

Ma gandesc acum daca mogulul ar putea fi un exemplu, mai ales cand amesteca berile cu tariile. Implicarea patronilor de presa in campanii, desi nu-i evidenta, e cat se poate de concludenta.

Un alt mogulas, cunoscut sub denumirea de “dom’ profesor”, nu s-ar implica deloc in campania electorala si ar lasa totul la mana fiicei. De parca cineva il mai crede.

Oricum, intreaga intoxicare electorala ma sufoca. Cred ca, in zilele ramase pana la sfarsitul campaniei, nu o sa mai circul cu mijloacele de transport in comun din Cluj-Napoca. Sunt curios cati bani ofera Traian Basescu catre RATUC, regie subordonata Primariei municipiului Cluj-Napoca, pentru afisele electorale lipite in mijloacele de transport in comun.

Mai aud din cand in cand ca sunt anumite ONG sprijinite politic, ca in scoli a inflorit un spirit electoral, iar despre caminele studentesti nici nu mai zic. Mici si bere puteti manca electoral la gara, iar minciunile le puteti auzi pe toate posturile.

Update 1: Am mai aflat ca politica se implica si in viata culturala, in jocurile muzeelor. Si aici este o intreaga mafie care isi va face jocurile in functie de  rezultatul alegerilor prezidentiale. Nici la muzeu nu poti sa mergi fara sa simti mirosul politicului. Oare unde mai poti face asta in Romania?

Abia astept revenirea la Romania mea, cea in care totul merge in directia gresita si nimeni nu incearca sa o schimbe doar cu vorbe. Astept ca Romania sa se schimbe singura, asa cum se poate si in momentul de fata: supravietuieste fara guvern.

 

Referirile din acest post sunt (sau par) pur intamplatoare. Oricum, cea mai lunga noapte din an a trecut deja…

Advertisements

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: