Asa da, asa nu… de Lavinia Mantea

by

Guest Post de Lavinia Mantea

Bucuresti, se deschide o noua televiziune online. Pana aici nimic neobisnuit, ca orice televiziune are nevoie de un sediu,are nevoie de o redactie, are nevoie de oameni,de echipamente s.a.m.d.

Oamenii se procura din generatia noua,respectiv o oarecare facultate de jurnalism din oras. Studentii evident sunt tineri, viseaza la o cariera in jurnalism si cred ca tot ce zboara se mananca…

Li se ofera “un loc de munca”, unde pentru o buna bucata de timp ,sunt obligati sa-si scrie stirile pe genunchi, “redactia” lor nefiind decat o camera goala unde stau pe jos de-a valma, peste 20 de persoane.

Sunt tineri si nu le pasa ca stau pe jos in camera goala. Sunt tineri si inteleg ca n-au experienta in domeniu si de aceea nu vor fi platiti timp de trei luni. Sunt tineri si inca vor sa creada si de aceea trec peste toate aceste impedimente.

Tineri primesc multe aprecieri.Se foloseste eternul cliseu ”nu stiu cine v-a invatat pe voi scoala, ca nu v-a invatat nimic”. Li se spune ca nu sunt buni, ca stirile lor sunt agramate, ca nici cursurile pe care unii le-au facut la scoala lui Vlad Ionescu nu sunt bune de nimic. Li se spun multe…

O parte din ei decid sa plece, satuli poate de orele multe petrecute acolo fara rezultate sau poate din cauza frumoaselor aprecieri pe care le primesc.

Nu dau nume, dar o sa citez pe unul din sefii de proiect ai acestei televiziuni “Au rămas doar 20, restul fiind convinşi că au plecat pentru că nu au avut destui bani de şpagă sau pentru că sânii fetelor nu erau suficient de mari. Şi aceştia s-au pripit. Din nou nu au avut dreptate. În redacţie au rămas doar fete cu sânii mici, parcă special pentru a demonstra contrariul.”

In redactie au ramas si fete cu sanii mari stimabila, stati linistita,nu-i asta motivul plecarii.

Permiteti-mi alt citat “Nu ştiu dacă îi pot considera adolescenţi sau dacă ar fi trebuit deja să se maturizeze. Mulţi dintre ei nu o vor face niciodată. Îmi aduc aminte doar că eu, la 20 de ani, eram responsabilă, nu mă feream să muncesc 10 ore pe zi pe un salariu decent, mergeam la facultate şi mai aveam timp şi de prieteni.”

Nici tinerii nu se feresc sa munceasca 10 ore pe zi, dovada cei care inca au ramas acolo.Numai ca e o mica diferenta, ei muncesc pe gratis si nu pe un salariu decent, nu mai au timp de facultate pentru ca stau toata ziua in “redactie” sperand sa faca din asta un lucru bun.

Si ultimul citat va promit “Prima lună de training m-a lăsat fără vlagă, transformându-mă în susţinător al profesorilor care de 20 de ani îşi cer drepturile în stradă. Să dădăceşti adolescenţi cărora li se pare că tot ce zboară se mănâncă este un act de curaj, de sacrificiu, pe care dascălii îl fac zilnic. După o lună de “aşa se scrie o ştire”, “aşa se apare în faţa camerei”, “nu trebuie să pui întrebări de genul…”, “ţine microfonul aşa…”, eu şi colegii mei am început să ne facem griji pentru viitorul presei, dar mai ales pentru viitorul copiilor noştrii.”

Macar acum stim de ce n-ati putea fi profesoara,nu aveti pregatirea necesara,nu aveti rabdarea necesara.Nimeni nu se naste invatat! Absolut nimeni,nici voi cei din generatia comunista care ne criticati acum in fel si chip…

Nu vreau sa fiu rea, nu vreau sa critic, dar nu ma pot abtine sa nu dau o replica acestor acuze aduse unor studenti care vor sa faca ceva in viata, vor sa razbeasca, vor sa treaca peste sistemul pile si spagi, vor sa invete ceva de la voi.

Daca voi considerati ca dupa doua luni de pregatire ar trebui sa fie jurnalisti model, va inselati, de asta facultatea tine trei,patru ani (dupa caz),de asta sunt cursuri si seminarii, de asta sunt examene, ca studentul sa poata fi evaluat, sa se vada daca a invatat ceva ,daca e pregatit si daca are vreo sansa in meseria asta.

Ceea ce faceti voi aici se numeste “hai sa facem ceva repede si sa obtinem si rating si publicitate” Altfel, n-ati fi zis lucruri de genul “Misca-ti mainile alea cand prezinti, vreau sa vad cum ti se misca tatele, ce crezi ca te-am ales aici pentru horoscop? Nu, te-am ales pentru ca ai sanii mari si asta tre’ sa vada ala care da click ”

As putea da multe exemple, dar ma opresc aici. Mi-e jena, mi-e rusine si refuz sa fac parte din asa ceva. Sunt sigura ca Neti Sandu nu-si “balangane” sanii in aer ca sa obtina rating…

Nu mai criticati dupa doi luni, daca e gresit invatati-i voi cum se face, dati-le o sansa, dar nu va bateti joc de ei, nu merita.Timpul pe care ar trebui sa-l petreaca la facultate il petrec in “redactia” voastra. Faceti ceva ca timpul acela sa nu fie pierdut in van si renuntati la zicalele comuniste de genul “pe vremea mea…”

Va urez multe succesuri si sper ca invataceii sa ramana cu ceva de pe urma acestui proiect.

Advertisements

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: