Statutul unei rase moderne

by

Femeia-i sensibila, femeia viseaza, femeia-i sentimentala, ea chiar iubeste, ba uneori sufera, alteori plange, iar cateodata numai se vaita. Femeia-n sus, femeia-n jos. Niciodata nu o sa am raspunsul la intrebarea “cand trebuie sa ii spui NU unei femei?”…

Indecisa si cu prea multe oportunitati de a alege. Prea ocupata si uneori prea indiferenta la ceea ce se intampla in jur. Alteori, atenta la orice – de la cele mai mici detalii pana la toate magazinele dintr-un urias mall. Totusi, probabil cea mai interesanta caracteristica a acestei “rase” moderne ramane schimbarea: eterna stare fluctuanta si un statut diferit in fiecare zi.

Conform unui raport al Global Gender Gap Report, Romania se afla pe locul 70 in ceea ce priveste discriminarea dintre cele doua sexe, dupa ce in 2007 se afla pe un onorabil loc 47. In timp ce majoritatea tarilor au redus acest tip de diferentiere, Romania a pierdut din punctajul primit la acest capitol. Astfel, tara noastra este detronata de catre Ungaria (65),  dar si de tari mai putin cunoscute precum Honduras (62), Uzbekistan (58), Kazakhstan (47) sau chiar Kyrgyzstan (41). Probabil singura tara pe care ne-am putea mandri ca am devansat-o este Italia (72). Pe prima pozitie a topului se situeaza Islanda, insa Finlanda, cu un presedinte femeie, se situeaza foarte aproape, pe a doua pozitie, in timp ce Norvegia completeaza podiumul. Cu toate acestea, Statele Unite se situeaza pe un rusinos loc 31.

Putem observa ca Finlanda (tara care este celebra pentru vodca si telefoane), are o femeie presedinte, Tarja Halonen, care a avut un real succes, motiv pentru care a fost realeasa in functie in 2006, dupa un mandat de 6 ani. Liderul tarii celor 1.000 de lacuri face parte din Partidul Social Democrat.

Daca ar fi sa analizam un raport al Organisation for Economic Co-Operation and Development citat de New York Times, sunt patru standarde principale ale diferentei dintre barbati si femei intr-un stat: participarea la economie (numarul de someri femei/barbati, nivel al participarii la dezvoltarea economica, salariile medii ale fiecarui gen in parte, durata concediului maternal/paternal, numarul de femei care ocupa posturi de conducere, diferentele salariale intre barbati si femei ), puterea politica (numarul de femei ministru, numarul de locuri in parlament, femei care ocupa posturi de conducere in domeniul legislativ si economic, numarul de ani in care o femeie a fost sefa statului), nivelul de educatie (rata analfabetismului, raportul accederii in invatamantul primar, liceal si universitar, dar si numarul mediu de ani de scolarizare) si starea generala a sanatatii (eforturile guvernamentale pentru scaderea nivelului saraciei si inegalitatii, natalitatea in randul adolescentilor, rata nasterilor asistate de personal medical si rata mortalitatii).

Daca luam fiecare punct in parte, am putea intelege ca in majoritatea punctelor Romania este deficitara, dar oricum  societatea noastra nu si-a ales modele tocmai perfecte si definitorii de femei pe care sa le promoveze. Dar despre asta am mai scris aici.

Mai putin de 10% dintre membrii Parlamentului roman sunt de gen feminin, respectiv doar 46 din 471, potrivit unui articol Ziare.com. Nici nu mai are rost sa fac comentarii pentru ca suntem deficitari la acest capitol, din moment ce un procentaj asa de mic de femei sunt in mediul politic. Din acestea 10%, au reusit sa se remarce personajele cele mai intens controversate, precum Elena Udrea, Monica Iacob Ridzi, Sorina Placinta, Roberta Anastase.

In ceea ce priveste masurile pe care guvernul Romaniei le-a luat pentru prevenirea discriminarii sexuale, as putea aminti Legea 202/2002 (poate fi citita aici), care stabileste limitele diferentierii dintre cele doua sexe. Daca un angajator abuzeaza sexual de una sau unul dintre angajati sau angajeaza doar persoane de un anumit gen, dar si alte diferentieri, acesta poate primi o amenda maxima de 1.500 de lei. Care este nesemnificativa fata de efectele pe care le poate avea acte de acest gen. Din nou, inca o bila neagra pentru discriminarea dintre femei si barbati.

Femeile din Romania sunt platite cu 13% mai putin decat barbatii, potrivit datelor Eurostat, citate de Ziarul Financiar. Deci iarasi stam prost si la acest capitol.

Romania nu a fost niciodata condusa de o femeie; nu a avut niciodata o doamna prim-ministru. Romania aproape ca a avut o candidata la presedintie, Lia Roberts, dar acesta nu si-a depus pana la urma candidatura. Bilele negre se tot aduna.

Situatia incepe a se imbunatati, dar prea putin. Rata somajului este mai scazuta in Romania in randul femeilor, care ocupa doar un procentaj de 41% din totalul de aproximativ 700.000  de oameni aflati in aceasta situatie, potrivit ultimelor date ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

O ultima bila alba este ca speranta de viata la nastere a fost in anul 2008 in Romania de 70 de ani la barbati si 77 de ani la femei, conform unui articol de pe Hotnews.ro.

Avem asadar un raport de patru bile negre la doua bile albe la capitolul discriminarea femeilor, insa situatia este probabil mult mai grava in Romania. Nici nu are rost sa pun intrebarea daca femeile din Romania nu se pot ridica mai mult sau daca nu le permite legislatia in vigoare. Desigur ca pot mai mult, desigur ca avem modele, desigur ca aceasta eterna schimbare a conditiei femeii despre care vorbeam la inceput se poate produce. Trebuie numai sa schimbam once and for all statutul acestei rase moderne!

P.S.1: Un scurt exercitiu de gandire. Comparati aceste doua personaje politice cunoscute in intreaga lume: Sarah Pallin si Angela Merkel.

P.S. 2: Va invit sa vizionati cum Klaus Meine lauda o romanca in acest concert Scorpions din Portugalia. O cunoasteti?

Pe aceeasi tema:

Mai mult decat misoginism mioritic

Advertisements

Tags: ,

3 Responses to “Statutul unei rase moderne”

  1. Mihut Says:

    Nu vad de ce doamna Udrea ar trebui sa suporte aceste ironii total injuste.

  2. hriho Says:

    @mihut: in primul rand iti multumesc mult pentru comentariu. in al doilea rand, nu a fost nicio ironie. in al treilea rand sa imi zice ce lucru este injust in ceea ce am zis. in al patrulea rand, daca data viitoare vei avea un comentariu nejustificat pe acest blog, acesta nu va mai fi aprobat.

  3. Florin Says:

    Cred ca se simte puternic o discriminare la noi in tara si ma refer inclusiv din partea presei. D-na Udrea cred ca merita sprijinita si cu incurajata.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: