Eu cand vreau sa fluier, fluier. cronica “versus” de 300 de cuvinte

by

Subsemnatul, Hriho, am mers impreuna cu Diana Gabor la Cinema Odeon din Polus la filmul “Eu cand vreau sa fluier, fluier“. A iesit o cronica de film de 300 de cuvinte fiecare, eu vs ea.

Hriho:

Un sarut iti poate ruina viata, insa chiar merita sa ti-o dai pentru el. Nu este orice concluzia ideatica, ci gustul pe care mi l-a lasat pe buze „Eu cand vreau sa fluier, fluier”. Pelicula radiografeaza societatea romaneasca si dorinta acesteia de a-si depasi conditia, insa intr-un mod mult prea incet. Politica pasilor marunti spune totul despre Romania, care nu s-a grabit niciodata sa progreseze. Silviu, personajul principal, merge jumatate din film intr-un stil aproape enervant, deoarece nu face nimic altceva. Singuratatea, pe care acesta o resimte dupa cei 4 ani de inchisoare,  izbucneste in aproprierea eliberarii sale. Poate parea un cliseu intalnit in filmele americane, insa regizorului Florin Serban il pune pe Silviu in fata uneia dintre cele mai grele decizii: dragostea sau familia.

Pentru a-i ingreuna hotararea, el este supus repetatelor umilinte de catre colegii de puscarie. Silviu cedeaza in fata unor sentimente complexe si o rapeste pe persoana pe care o iubeste, Ana. Iubirea dintre cei doi nu se poate ridica deasupra nivelului platonic, insa gesturile dintre cei doi arata ca nici nu ar trebui sa fie mai mult.

Actrita Ada Condescu joaca un rol expresiv, in care cuvintele-i sunt limitate, dar chipul ii mimeaza perfect frica, groaza si teama de moarte. Chiar daca rolul nu ii permite sa-si depaseasca conditia de femeie supusa, care plange la orice bruscare din partea lui Silviu, ea ajunge sa il placa pe puscarias. Din momentul in care-si castiga libertatea fratelui, salvandu-l de acelasi trecut ca si al lui, Silviu o scoate pe Ana la o cafea. La ultima cafea pe care o va bea in libertate. Cu siguranta a meritat fiecare clipa.

Lupta sa perseverentă i-a adus lucrurile pe care si le-a dorit in viata. Cu toate acestea, chair de-si va ispasi restul vietii in inchisoare, Silviu ramane un invingator.

Diana Gabor:

Eu am citit filmul putin altfel. Fiecare dintre cadrele lungi in care Silviu se plimba este o asteptare. Sunt momentele acelea intermediare din viata in care astepti sa afli ceva, sa faci ceva, dar trebuie sa ai rabdare pana ajungi acolo, timp in care te intrebi mii de lucruri. Tacerile, asteptarile, pasii si plicurile de zahar dinainte sa bea ultima cafea sunt de fapt paranteze in care spectatorul poate sa ghiceasca trairi ale personajului.

Ceea ce il determina pe Silviu sa explodeze este subiectul familiei sale. Cand afla ca mama sa s-a intors in tara, tensiunea in care traieste deja devine greu de suportat. Cand se aduce vorba in timpul interviului despre tata, totul da pe dinafara. De fapt, cred ca actiunile lui Silviu care urmeaza acestui moment sunt o forma de sacrificiu. Pentru ca in mica sa familie, in absenta parintilor, el si-a asumat rolul lor. In ochii lui Silviu, mama sa este responsabila pentru colapsul vietii sale. Exista o scena in care viseaza ca soarta sa se poate schimba, cand vorbeste despre Ana, despre cum va merge la serviciu. Silviu nu este un tanar viciat de inchisoare, sperantele sale se indreapta inca spre o viata “normala”. Iar lupta sa este una lipsita de egoism, cu toate ca astfel are ocazia sa se apropie de Ana. In momentul in care clacheaza, el stie ca arunca pe geam visele sale pentru cand va scapa de inchisoare, iar prezenta Anei, ca element iconic al libertatii sale, ii permite sa recupereze macar o parte din acele vise.

Ce mi s-a parut central in film este povestea deveniri lui Silviu. Dintr-un copil nevinovat, asa cum se vede in fratele sau, s-a transformat intr-un tanar delicvent, cel mai proabil datorita abandonului repetat. Iar spre final, in ochii spectatorilor si poate ai Anei, devine erou.

Advertisements

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: