De 9 luni ei fac presa, un miracol

by

Sunt lefteri de 9 luni, dar cu toate astea ei continua sa faca presa. Ei raman un exemplu de solidaritate dat intregii bresle. Raman uniti in limitele posibilului si singura consolare le este oferita de spiritul incredibil ce se poate forma in jurul unui colectiv redactional. Pare de necrezut ca Ziua Veche s-a lansat din ianuarie si cei care au pus bazele acestui proiect nu au primit niciun leu pentru ceea ce fac. Presa, facuta din pura pasiune si nimic altceva. Din acest motiv repet si voi repeta in continuare: presa e un drog, iar majoritatea ziaristilor fac acest lucru din suflet. Ziaristii de la Ziua Veche sunt un exemplu care intareste aceasta regula.

Povestea Ziua Veche a inceput cam in jurul sfintei zile de 26 ianuarie 2010 cu o parte din colectivul care lucra la Ziua. Au inceput cu site-ul ziuaveche.ro si au continuat cu un saptamanal de 8 pagini pe care il fac cam de prin 30 aprilie.

Gurile rele au spus la inceput ca Liviu Luca, SOV, Rosca Stanescu si toti ceilalti aflati in sfera lor de influenta ar fi proprietarii Ziua Veche. Aparitia saptamanalului Ziua Veche impreuna cu cotidianul Puterea in fiecare vineri poate fi un alt semn pentru care s-a facut aceasta asociere. Mai multe persoane cred ca puterea in tara noastra e de-a dreptul soviană. Altii spun ca Puterea ar fi ziarul PSD, daca tot nu au si ei un ziar asa mai de doamne ajuta. Dar nu, nu ati auzit bine daca ati auzit asa ceva. Ziua Veche nu e nici roşcană, nici soviană, nici violetă şi în niciun caz şofrană. Nu mai au nicio treaba cu vechea conducere si sunt unul dintre cele mai independente proiecte din mass-media romaneasca.

Au plecat cam 12 la drum, dar patru nu au reusit sa se mai auto-intretina si au renuntat. A ramas o gasca de 8 insi mari care fac un lucru mare. Cinste lor, cinste lor, cinste ziaristilor! Mai au cativa colaboratori, iar toti care s-au bagat in acest proiect sunt niste nebuni frumosi, niste ziaristi in adevaratul sens al cuvantului.

Precedentul Ziua

200 de ziaristi de la Ziua au aflat la inceputul anului ca a doua zi nu vor mai avea de lucru. Majoritatea inca isi cauta si acum de lucru sau colaboreaza cu diverse publicatii pentru care primesc sau nu bani.
1,8 milioane de euro are datorii firma Petrom Service, editorul Ziua. A intrat si in insolventa, iar urmatorul termen este in noiembrie. Ziaristii care au lucrat acolo nici acum nu si-au primit banii pe ultimele 3 luni de munca. Arhiva investigatiilor ar fi intr-o casuta soviana, iar cei interesati nu stiu daca vor avea acces la ea prea curand. Desigur, daca nu se urmareste ceva intre timp.

Ma inclin in fata unor asemenea caractere care reusesc sa dea un suflu independent presei. Plus de asta, acesti jurnalisti stiu cu adevarat sa se distreze, ca doar n-or fi workaholici:)

Advertisements

Tags: ,

4 Responses to “De 9 luni ei fac presa, un miracol”

 1. sandu corectoru Says:

  nu e asa tati, stai linistit. sunt vreo 10 oameni care iau bani şi în rest lucrează cu nişte studenţi sau alţi doritori de faimă. pe de altă parte, cei de la ziua veche publică patru pagini zilnic pe print în „puterea”, sub brandul „ziua veche”. şi nu fără bani. aşa că…

 2. hriho Says:

  @sandu: eu am stat la masa cu cineva de la ziua veche si iti zic eu sigur ca acel om nu mintea. era unul dintre fondatori, deci nu un student care vroia faima. oricum, faima se face pe la alte publicatii, nu la ziua veche. ziaristii respectivi au ceva mai important decat banii, dar probabil tu nu vei intelege asta;)

 3. presa Says:

  Sandule ia de te corecteaza. tibi stie despre ce scrie. aia de acolo de la ziua veche nu au mai vazut un shfantz nu de 9 luni, ci de vreo 12, intrucat ultimele 3 luni la raposatul ziar ziua au fost remunerate doar cu minciuni. cu puterea nu apar decat vinerea, pentru care nu primesc bani, e un deal intre ziua veche si puterea de imagine banuiesc. dar ar fi bine pentru ei sa apara zilnic pe print. si ar fi bine sa primeasca si bani curand. nu te-ai saturat sandule sa tot vezi cum dispar ziare?

 4. Parteneriat Gazeta de Cluj/Bistrita-Ziua Veche « Hriho’s Blog Says:

  […] cat de adevarati ziaristi sunt oamenii de la Ziua Veche am scris aici. Nu pot decat sa ma bucur ca suntem colegi… var ve_publisher = "WordPress"; var ve_site = […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: