Marian Sultănoiu despre legea jurnalistului:”Este din puţul gândirii lui Ghise”

by

Tu ai vrea sa fii testat psihologic in fiecare an? Ai vrea sa bei un pahar de vin intr-o ghena pentru ca in public nu ai voie? Ai in portofel un “cvasi-delict” sau mai rau, un “delict”? Lucrezi tot timpul intr-un cabinet? Vrei sa fii testat odata la trei ani daca esti apt pentru meseria pe care o faci? Atunci, poti fi ziarist dupa noua lege a jurnalistului in varianta propusa de liberalul Ioan Ghişe.

Inca o lovitura la adresa libertatii presei, dupa cum au fost si cele ale lui Prigoana cu CNA pentru presa scrisa, a lui Basescu cu anumite campanii de presa drept atentat la siguranta nationala si multe altele. Daca vrei sa iesi in fata, cu siguranta vei reusi daca vorbesti de rau de presa. Si nu pentru ca ziaristii sunt orgoliosi, nici pentru ca nu ar fi, ci pentru ca tin prea mult la libertatea de exprimare.

Hriho’s Blog l-a chestionat pe Marian Sultănoiu, senior editor la Gandul (articolele lui pot fi citite aici) pentru a-i afla parerea din acest punct de vedere. Raspunsul care urmeaza este unul intr-un limbaj nu tocmai academic.

Ghise nu mai tine minte nimic din meseria de jurnalist

Reporter: Ca sa incepem cu inceputul, ce parere ai despre noua lege a jurnalistului a lui Ghişe?
Marian Sultănoiu: Mi se pare o noua initiativa “din puţul gandirii” lui Ghişe. Aflu intre altele ca nu s-a discutat nici in partid si nici in grupul parlamentar despre intentia lui, altfel cat se poate de nefericita pentru ca desi spune ca el a fost candva jurnalist se pare ca nu a retinut nimic din ceea ce i s-a intamplat in acea perioada. In general presa trebuie sa isi dezvolte si sa isi aplice propriile mecanisme, acestea fiind gandite din interior.

Reporter: Crezi ca jurnalistul trebuie sa fie supus unui test psihologic?

Marian Sultănoiu: Nici pe departe. Pana la urma testul psihologic il da prin ceea ce scrie si prin ceea ce face. Exista o lege care poate pune la punct orice deraiere nu atat de la nu linia deontologica, cat de la linia morala si de bun simt. Pana la urma structura prin legile care se aplica zi de zi si carora si breasla ziaristilor se supune. In ceea ce priveste testul psihologic el este binevenit de principiu in conducerea auto si mai putin valabil in conducerea pixului.

Reporter: Crezi ca toate aceste atacuri la libertatea presei cum ar fi cele ale lui Basescu si Prigoana sunt menite sa omoare ce ziare au mai ramas pe piata?

Marian Sultănoiu: Nu vorbim despre o noutate prin aceste atacuri. S-a mai incercat si in alte diferite mandate si legislaturi sa “se nasca” un astfel de act normativ care sa bage pumnul in gura presei, dar de fiecare data bunul simt a primat si astfel de initiative legislative au esuat lamentabil.

Reporter: Crezi că aceste initiative ii influenteaza pe tinerii jurnalisti care sunt la inceput de drum in aceasta meserie?

Marian Sultănoiu: Eu sunt sigur ca ii influenteaza pe tinerii jurnalisti pentru ca atat timp cat un tanar care intra in meseria asta din capul locului se gandeste la perspectiva in care va da socoteala atat profesional cat si pecuniar. Cu siguranta ca isi va dramui de fiecare data starile, reactiile si va scrie de principiu cu “frana trasa”.

Reporter: Cum este sa scrii cu frana trasa?

Marian Sultănoiu: In niciun caz nu este bine si aici ma gandesc la faptul ca de fiecare data cand un astfel de tanar remarca in socialul imediat sau in zona politica sau in cea economica un fapt in neregula, in loc sa mearga sa-l prezinte presei, sa-l analizeze isi va pune probabil intrebarea in ce masaura gestul sau i se va intoarce impotriva.

Marian Sultănoiu este senior editor Gândul.

Advertisements

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: