Batalia nu se castiga stand pe margini

by

Exista doar doua parti a baricadei. Ori esti impotriva lor, ori cu ei. Ori esti impotriva Puterii, ori cu Ei. Ori esti impotriva globalizarii, ori cu ei. Ori esti impotriva sistemului mondial de sanatate, ori cu ei. Cei care stau pe margine nu conteaza si nu vor conta niciodata. Regulilele se stabilesc in timpul jocului, iar daca esti pe partea potrivita s-ar putea sa ai sansa sa scrii o parte din ele. Jurnalistii care stau pe margine si-au gresit scopul in viata.

Ce sens mai are sa ne batem cu pumnul in piept ca suntem obiectivi atat timp cat fiecare are un patron, un mogul, un oligarh sau chiar un presedinte pe a carui stat de plata se afla? Cum putem noi sa spunem ca suntem independenti atat timp cat am ales sa fim de o anumita parte a baricadei?

Mihai Gotiu a lansat aici o discutie daca oamenii ar fi dispusi sa plateasca un jurnalist. Probabil chiar autorul textului si-a imaginat in momentul in care l-a scris cum masele vor fremata si nu vor sta pe margine, ci sunt starniti sa comenteze cat mai acid. Cu toate astea, era mai mult decat previzibil ca nimeni nu va intelege deloc subiectul. Nici nu ma asteptam ca oamenii care comenteaza pe forum sa fie persoanele inteligente care sa inteleaga independenta unui jurnalist si de ce au oamenii nevoie de un jurnalist independent. Nu neg, exista si persoane inteligente care isi expun ideile pe diverse platforme de comentarii, dar de obicei ei citesc doar pentru propria persoana si rumega subiectele inteligente din umbra, fara a avea nevoie de atentie si vizibilitate.

 

Probabil ideea de jurnalist independent a disparut total din Romania odata cu inducerea in mentalitatea colectiva de catre presedintele Traian Basescu a termenului de „mogul.” Din acel moment s-a prabusit totul: Ciutacu a devenit omul mogului securist Felix, Stelian Tanase a devenit omul mogului rau Vantu, Turcescu s-a transferat la mogulul bun Paunescu si tot asa… Bagarea mogulilor asa de mult in seama a stricat ultimele preconceptii despre independenta presei si le-a dat lor si termenului o importanta aproape necuvenita as putea spune. Oricum, cred ca cei care consuma cu adevarat presa nu cauta o presa independenta, ci articole ale oamenilor care sa gandeasca similar cu mentalitatea pe care o au deja intiparita.

 

 

Exista jurnalisti cu adevarati independenti?

 

In lume toti vorbesc despre jurnalistul model ca si unul independent, incoruptibil si care formeaza opinii, nu le defaimeaza. In realitate, toti cei care citesc presa o fac doar pentru o anumita afinitate fata de mentalitatea cultivata de anumiti jurnalisti. Astfel, cei care citesc Cotidianul.ro au o anumita afinitate, cei care citesc Curentul au cu totul alta gandire. Exista presa de opozitie si presa de putere. Niciun ziar nu se poate da neutru in totalitate.

 

Ce este de fapt Spot.us?


Americanii s-ar parea ca le inventeaza pe toate in ultima perioada. Ei au reusit sa gaseasca si cea mai buna solutie pentru ca un jurnalist sa devina in totalitate independent. Nu, nu este un robot creat in ceva laborator din desert, ci este un proiect prin care oamenii pot dona oameni pentru ca anumiti jurnalisti sa dezvolte anumite subiecte. Spot.us este site-ul unde se publica pitch-urile sau propunerile de subiecte si oricine poate dona. De obicei, majoritatea investigatiilor sunt cumparate apoi de agentii de presa, iar oamenii isi recupereaza banii inapoi.

“Nu este jurnalism pentru cetateni asa cum percep oamenii conceptul in general”, a spus David Cohn, un jurnalist independet care a scris la Wired in 2004 si a fondat proiectul Spot.us. „Este jurnalism participativ. Singurul mod în care jurnalismul poate trai este atunci cand publicul se implica. Dar, este totusi si o munca profesionista pentru ca cineve este platit pentru timpul, efortul si expertiza sa.”

Proiectul a inceput cu 3 jumatati de povesti intr-o faza beta, iar una dintre cele mai bune exemple a fost atunci cand s-au strans 2.500 de dolari de la 74 de donatori doar pentru a verifica faptele scrise in afisele electorale in San Francisco.

„Intrebarea este daca jurnalism este vazut ca un bun public? Daca raspunsul este da, atunci proiectul Spot.us va merge”, a sustinut Cohn. Si da, chiar merge.

Proiectul Spot.us s-a dezvoltat in alte doua locatii: Los Angeles si Seattle.

Dupa doi ani de Spot.us, David Cohn inca considera proiectul la inceput.

“Inca il consider un start-up. Unii oameni imi spun ca esti de un an jumate pe piata asa ca uita de asta”, sustine fondatorul Spot.us pentru journalism.co.uk.

 

Intrebarea nu este daca vom avea curand astfel de proiecte in Romania, pentru ca mentalitatea la noi nu va ajunge la un nivel asa de avansat, ci daca oamenii isi vor schimba vreodata mentalitatea? Daca oamenii vor intelege vreodata scopul presei si care este rolul ei?

Putem doar spera ca si anumiti jurnalistii care se lupta pentru o idee sa nu duca acea idee pana la nivelul in care toata lumea il considera la nivelul absurdului si penibilului si atunci poate oamenii vor citi cu mai mult placere presa. Pana atunci, hotarati-va de care parte a baricadei sunteti si ce cititi!

Advertisements

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: