Telegramele Wikileaks care urmeaza sa apara + Piesa Wikileaks

by

De la inceput va zic ca nu sunt nici pro, nici anti Wikileaks. Insa ceea ce se intampla este pe cat de bine, pe atat de rau. Scurgerile Wiki sau scurgerile pentru mase ar trebui sa fie de o mai mare relevanta pentru publicul larg. De fapt asta inseamna open-source. Wikipedia, prima enciclopedie open-source, a pornit cu ideea ca ofera gratis publicului informatii cu adevarat relevante. Nu ar avea nicio relevanta o pagina de Wikipedia al omului simplu de pe strada, ci doar a celor care au facut ceva relevant pentru comunitate. Wikileaks ar trebui sa fie pe acelasi sistem, numai ca informatiile sa fie adevaratele “bombe” de presa, nu informatii tipic tabloide. Daca vreti un exemplu negru pe alb al adevaratului fenomen Wikileaks lua-ti acest exemplu care arata ca a existat un razboi secret al SUA in Yemen. La noi apar atacuri de-ale lui Nastase la adresa lui Traian Basescu. Come on! Ar putea zice Adrian Nastase ca Basescu e prietenul lui cel mai bun?

  1. In primu rand, toata lumea stie ca unele telegrame  contin simple “declaratii” si atat. Poate o fi ele mai taioase, dar sunt genul de declaratii pe care le poate da un politician la o conferinta de presa. Unele doar confirma o realitate pe care o stim prin prisma americanilor. Nu ca americanii ar detine adevarul absolut, dar sursa lor pare mult mai credibila decat restul informatiilor.
  2. In al doilea rand, informatiile de tipul celor care apar in Wikileaks trebuie sa apara pana la urma. Secretele de acest gen nu trebuiesc tinute la cutie pentru cand vine momentul. Secretul revolutiei din 1989 din Romania ar urma sa fie dezvaluit la 25 de ani de la acel eveniment. Merita asteptarea? Merita ca rudele celor care au murit sa sufere? Nu ar trebui ca intre timp adevarul sa apara? Ne trebuie un RomanianWikiLeaks? Nu. Trebuie sa se afle si atat. Sa se aduca documente, dovezi si concluziile vor fi trase ulterior. Concluziile Wikileaks le tragem cu totii, fiecare cum vrei. Dar trebuie ca fenomenul sa ruleze in continuare .
  3. Wikileaks ar fi trebuit sa creeze in lant retele care sa copieze ideea. Oamenii care au informatii sa le trimita la Julian Assange. Daca nu aveti adresa lui Assange, puteti sa mi le trimiteti mie:) Dar totusi, ma asteptam ca lucrurile sa evolueze in diferite directii. Sa nu fie telegrame doar de la ambasadele SUA, ci chiar de la Uniunea Europeana, NATO si orice fel de organism. Inca asteptam…

Wikileaks ii ajuta semnificativ pe jurnalisti sa manance o paine. Poate o paine prea usoara, dar totusi le ofera pe tava subiecte senzationale care nu sunt atat de greu de descoperit din moment ce ai in proprietate telegramele. Intr-adevar, poate dureaza mai mult pana cauti in fiecare ce ar putea scrie despre Romania, Basescu, Nastase, Iliescu, Tariceanu sau alte personaje cheie. Alte telegrame care ar putea fi interesante ar putea fi cele legate de Bechtel si nu ma refer ce a aparut pana acum. Ar trebui sa apara o telegrama in care sa zica culisele semnarii contractului sau cine au fost cei care au facut consultanta si pentru cine. Pentru ca daca ne gandim numai la cazul Simonei Neagu, avocatul care ar fi negociat contractul din partea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, ne putem pune mainile in cap. Ea a negociat contractul pentru romani, a incasat 4,48 milioane de euro si apoi a trecut de cealalta barica, respectiv sa ii apere pe cei de la Bechtel. Avocatul care a inceput un proces apoi pentru a clarifica aceasta situatia s-a linistit ulterior si apele s-au linistit.

Un alt subiect interesant ar fi cum SUA si-a deschis baza militara la Mihail Kogalniceanu pentru ca cel mai probabil si acolo au fost niste culise interesante. Si intrarea Romaniei in NATO si Uniunea Europeana ar putea ascunde de asemenea anumite cablograme extrem de savuroase.

Topul cablogramelor Wikileaks la nivel international aici.

Oricum, in asteptarea adevarelor telegrame Wikileaks va arat ceea ce consider eu momentan piesa Wikileaks:

Advertisements

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: